MINIGIDS: 7 INSIDERTIPS VOOR HET ALPBACHTAL IN OOSTENRIJK (+ WIN EEN REIS ERNAARTOE!)

De bergen zijn soms een vloek, bijvoorbeeld als je een snelle doorgang zoekt, maar veel vaker een zegen. Elk dal heeft zijn eigen volk en tradities. Het Alpbachtal in Tirol voelt compleet anders aan dan de populaire bergoorden even verderop. Hier ervaar je complete rust. Ook dat is een eigenschap van Oostenrijk – mits je weet waar te zoeken. De dorpjes zijn pittoresker en minder toeristisch. Hier geen vervaagde billboards met schreeuwende teksten, maar zelfgemaakte borden die het jaarlijkse dorpsfeest aankondigen. De vallei is vernoemd naar de kabbelende Alpbach. Het gelijknamige dorp werd in 1983 door een Oostenrijks tv-programma verkozen tot het ‘mooiste dorp van Oostenrijk’, en die titel wordt nog altijd gevoerd. Traditionele houten huizen, met kleurrijke bloemen, staan perfect opgesteld. Alsof de omgeving nog niet genoeg kalmte opwekt, zijn er ook wellnesshotels en -gelegenheden waar je heerlijk kunt relaxen. Oostenrijkers begrijpen maar al te goed dat, na al dat wandelen, mountainbiken en langlaufen, een mens ontspanning nodig heeft.

Reis mee naar het Alpbachtal in deze Columbus Travel Podcast

DIT WIL JE DOEN IN HET ALPBACHTAL

1. Struin door Alpbach, het ‘mooiste dorp van Oostenrijk’

Foto: Tim Bilman

Waarom het pittoreske Alpbach ooit verkozen werd tot het ‘mooiste dorp van Oostenrijk’, laat zich raden. Als je rondloopt tussen de traditionele huizen, te herkennen aan hun uniforme houtgevels en kleurrijke bloemdecoraties, word je vanzelf verliefd. De trotse inwoners houden er een eigen dialect op na en zijn honkvast: de boerderijen en percelen zijn gemiddeld al driehonderd jaar in familiebezit. Werp een blik op deze kenmerkende Erbhöfe (familieboerderijen) tijdens een wandeling in de omgeving. In het stadje ontspringen tal van wandelpaden. Bezoek ook het nabijgelegen Rattenberg, de ‘kleinste stad van Oostenrijk’, met zijn middeleeuwse geraamte en glasblazerijen. Hier zie je de typische kleurrijke panden met de (voormalige) functie – denk aan een apotheek of schoenmaker – in de muren gegrift.

2. Laat je meesleuren door wild water

Foto links: Tim Bilman. Foto rechts: Alpbachtal Tourismus

Smeltwater en erosie creëerden een unieke omgeving waarin je water op een heel andere manier kunt ervaren dan in onze Lage Landen. In het Alpbachtal kun je je wagen aan wildwaterzwemmen, tuben, kajakken en raften. De sporten zijn beschikbaar voor alle niveaus. 

3. Leer glasblazen in Rattenberg

Foto's: Anna Smorek

Altijd al willen weten hoe glas wordt geblazen? Of wil je het zelf proberen? Bezoek dan Kisslinger, een familiebedrijf in het schilderachtige Rattenberg. Al generatieslang wordt in dit historische pand glas geproduceerd en bewerkt. In de showroom bewonder je indrukwekkende glaskunst, juwelen en de wijnglazen. Het meesterschap druipt er vanaf!

4. Leer over het boerenleven in Tirol

Foto's: Anna Smorek

Beleef het leven van de vroegere plattelandsbevolking in het Museum Tiroler Bauernhöfe in Kramsach. Dit openluchtmuseum herbergt 37 historische boerderijen en gebouwen, verspreid over 8,5 hectare heuvelachtig terrein, afkomstig uit alle dalen van Tirol. In de gebouwen worden projecties getoond en tref je acteurs die oude ambachten nabootsen. Denk aan een kleermaker, houtbewerker, kokkin en schoenmaker. De toegang kost € 12 p.p.. Heb je een Alpbachtal Card? Dan hoef je niets te betalen. Je ontvangt deze gastenkaart gratis na de eerste overnachting in het dal. Er zijn ook talloze andere voordelen. Zo kun je onbeperkt gebruikmaken van de Sommerbergbahnen (liften en gondels in de zomer) en krijg je toegang tot zwemmeren, musea en regionale bussen. 

5. Baan jezelf een weg door een kloof

Foto: Tim Middeljans

De wandelroute door de zes kilometer lange Tiefenbachklamm volgt een helderblauwe rivier. Ongeveer halverwege, op het hoogste punt, heb je een mooi uitkijkplatform. Hier sta je op een metalen rooster waar je doorheen kunt kijken. Houd rekening met gladheid! Probeer deze wandeling te plannen op een warme dag, omdat je veel in de schaduw loopt en het daardoor koud kunt krijgen. Aan het begin en eind kun je via paadjes tot aan het water lopen. Honger gekregen van al die beweging? Aan het eind van de route wacht Jausenstation Tiefenbachklamm. In dit restaurant kun je terecht voor koffie, Apfelstrudel en traditionele gerechten. Hierna is het nog een half uur lopen naar de bushalte. 

6. Raak in de ban van kastelen

Foto: Tim Middeljans

Het dertiende-eeuwse Schloss Matzen, aan de rand van Reith im Alpbachtal, is alleen toegankelijk voor gasten van het gelijknamige hotel. In de kasteeltoren bevindt zich een heuse wellness, compleet met sauna en stoombad. Toch hoef je geen gast te zijn om de grandeur in je op te nemen. Het op een heuvel gelegen Schloss is omgeven door een Engelse landschapstuin en een bos. Terwijl je langs vijvers, gazons en verschillende boomsoorten loopt, torent het bouwwerk boven je uit. Sluit je wandeling of in Gut Matzen, een restaurant met een terras dat perfect uitzicht biedt op het kasteel. Op loopafstand staan nóg twee kastelen, die helaas privé-eigendom zijn: Schloss Lichtwerth en Schloss Lipperheide. Niet toegankelijk, wel fotogeniek!

7. Laat je in de watten leggen

Foto's: Tim Bilman

Hotel Pirchnerhof in Reith im Alpbach is een oud besje in een nieuw jasje. Het uitzicht is prachtig, de bedden heerlijk en de hotelbar gezellig. Qua verwennerij heb je alles op één plek: sauna’s, stoom-, infrarood- en zwembaden, een sportschool en yogaruimte. Ook kun je buiten, aan een meer, yoga volgen. Je verblijft hier vanaf € 282 per nacht voor twee personen inclusief ontbijt en avondeten. 

 
Enthousiast geraakt? Speel de Oostenrijk-quiz en maak kans op een vakantie naar Oostenrijk! Nog meer Oostenrijk-inspiratie:

Kijk voor meer culinaire inspiratie op Austria.info/zomer!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  

2024-06-28T09:53:52Z dg43tfdfdgfd