IN WELKE LANDEN IS DE ZONKRACHT HET STERKST?

Wat is zonkracht precies?

Als je het weerbericht bekijkt, staat hier vaak een score bij voor de zonkracht. De sterkte van de zonkracht en straling wordt namelijk gemeten op een schaal van 0 tot 11+. Hoe hoger het cijfer, hoe sneller je verbrandt. Op een zomerse dag in Nederland kan de zonkracht bijvoorbeeld het cijfer 6 hebben. Dit betekent dat je al binnen een kwartier kunt verbranden als je je niet insmeert met zonnebrandcrème of -olie.  Dit heeft te maken met de uv-straling: hoe hoger de zonkracht, hoe sterker de straling. In het kort zijn er twee soorten straling: uva en uvb. Uva-straling veroorzaakt huidveroudering, terwijl uvb-straling voor verkleuring zorgt. In Nederland zal de zonnesterkte niet zo snel hoger uitvallen dan 7 of 8, maar elders in de wereld is dat anders. 

Waar is de zonkracht het sterkst?

Rond de evenaar verbrand je het snelst. Foto: Getty Images

Over het algemeen geldt: hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de score voor de zonkracht kan uitvallen. Als de zonscore 11+ is, dan is het echt oppassen geblazen. Je kunt dan namelijk al binnen een paar minuten verbranden.  Een dergelijke score komt bijvoorbeeld voor in de zuidelijke delen van de Verenigde Staten, in het Caribisch gebied en in Noord-Afrika. Ook op populaire reisbestemmingen als Indonesië, Thailand en Midden-Amerika is de zonkracht erg sterk. In een groot deel van Europa, Australië en Brazilië is de zonsterkte over het algemeen iets minder, maar kan soms toch nog hoog uitvallen. In Scandinavië, Canada, Rusland en opvallend genoeg ook Zuid-Afrika is de zonsterkte lager.

Bescherming tegen de zon

Houd je huid gezond met zonnebrandcrème en lippenbalsem. Foto: Getty Images

Op reis wil je natuurlijk niet halverwege de vakantie verbranden. Je doet er dus goed aan om je huid te beschermen met behulp van zonnebrandcrème. Deze houdt doorgaans zowel uva- als uvb-straling tegen. Er bestaat ook lippenbalsem met SPF om je lippen tegen de zon te beschermen. Het algemene advies is om minimaal factor 30 te smeren en dit ieder uur te herhalen. Afhankelijk van je huidtype kun je hiervan afwijken, bijvoorbeeld als je een erg lichte huid hebt die snel rood wordt of juist een donkere huid die niet zo snel verbrandt. 

Zeker als je in landen komt waar zonkracht 11+ voorkomt, ligt verbranding op de loer en moet je je dus goed insmeren. Ben je tóch verbrand? Dan is het gebruik van aftersun een aanrader. Het hydrateert en zorgt ervoor dat je huid zich kan herstellen. Zo kun je een dag later weer op pad en mooie plekken ontdekken!

Lees ook: We smeren ons massaal verkeerd in met zonnebrandcrème (en dit is hoe het wel moet!)

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2023-11-01T09:29:32Z dg43tfdfdgfd