HOLLAND BOVEN AMSTERDAM: ééN KOP, DRIE GEZICHTEN

Fotografie door Tim Bilman

NOORDZEEKUST

Schoorlse Duinen: wandel door het mooiste natuurgebied van Nederland

De Schoorlse Duinen omvatten niet alleen de breedste duinen van Nederland, maar ook de hoogste: de befaamde Klimduin steekt maar liefst 55,5 meter boven Schoorl uit. Vooral in de weekenden loopt het storm. Het gros van de dagjesmensen heeft het echter gemunt op de zee. Als je je rug naar de zee toekeert, ben je de meesten al kwijt. De meeste bezoekers beginnen in Schoorl. Voor wat meer rust en bezinning parkeer je je auto bij Hargen aan Zee aan de noordwestkant. Hiervandaan ben je relatief snel in het mooiste deel en kun je zowel korte als lange wandel- en fietstochten maken. Als je wilt, kun je zelfs een wandeling maken van acht uur, zonder twee keer hetzelfde pad te kruisen. Waar in Nederland kan dat nog, behalve op de Veluwe? Op sommige plekken mag het zand weer stuiven als vanouds. De grootste zandverstuivingen vind je nu in de Baaknol in het noordoosten. Het uitzicht vanaf dit landduin is ongeëvenaard: vanaf de top kijk je mooi over de glooiende duinen. En als je goed tuurt, zie je de zee in de verte. Hier vind je ook een houten zitje. We dagen je uit om een mooiere picknickplek te vinden dan deze … Geen proviand bij je? Iets verderop wacht het hippe Strandpaviljoen Hargen. De Schoorlse Duinen zijn ook toegankelijk vanuit Bergen (zuidwesten), Groet en Camperduin (beide noorden). 

Noordelijke Bollenstreek: pluk de dag - en een bos bloemen

Tussen half maart en half mei verandert het landschap in de Kop van Noord-Holland, het bovenste puntje van de provincie, in één grote bloemenzee. Het gebied heeft zich zelfs ontpopt tot het grootste aaneengesloten bloembollengebied ter wereld – en het perfecte alternatief voor de populaire Bollenstreek. Pluktuin Bloemfontein Bergen is het fleurige domein van Engel en zijn dochter Rebecca. Voor € 3,50 mag je eigenhandig een boeket samenstellen. Verser kan niet. In het weekend zijn zij er zelf en verkopen ze koffie, thee en lekkernijen vanuit een schaftkeet. Kijk tijdens het plukken ook eens om je heen – vanuit de velden zie je de Philisteinse Molen en, als je goed kijkt, zelfs oude bunkers liggen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog onderdeel uitmaakten van de Atlantikwall-verdedigingslinie langs de Europese kust. In de pluktuin kun je óók in de zomer en het najaar terecht. Door de week, wanneer Engel en Rebecca er niet zijn, stop je het geld in een bus.

WADDENZEEKUST

Huisduinen: ontdek het Gibraltar van het noorden

De Waddenzee, met zijn droogvallende zandbanken en bijzondere fauna, is een uniek stukje Nederland en zelfs wereld. Het getijdengebied begint officieel bij Paal 0 op het strand van Huisduinen, precies op de plek waar de Noordzee en Waddenzee ineenstrengelen, en strekt zich uit langs Hippolytushoef, Stroe en Den Oever, helemaal naar Denemarken. Toen Napoleon Bonaparte de kustplaats bereikte in 1811, erkende hij meteen de strategische ligging ervan: volgens hem kon de kaap, aan de noordkant van zijn rijk, uitgroeien tot het ‘Gibraltar van het Noorden’. Om de plek te verdedigen werd Fort Kijkduin gebouwd. Het complex bood onderdak aan zevenhonderd soldaten. Van dat oude fort staat alleen het reduit, het hoofdgebouw, nog overeind. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Fort Kijkduin in handen van defensie. Binnen de muren van Fort Kijkduin vind je nu een Noordzeeaquarium en museum. Huur een fiets en verken ook de omgeving van Fort Kijkduin. Vanuit het zadel ervaar je de restanten van het fort, de kustlijn en de 63 meter hoge Lange Jan, de grootste gietijzeren vuurtoren van Europa en de hoogste nog brandende vuurtoren van ons land. Vanaf € 10 per dag voor een normale fiets en € 37,50 voor een elektrische fatbike. 

De Nollen: laat je verrassen door de grootste kunstparel van Nederland

Je verwacht het niet, maar aan de rand van Den Helder vind je kunst van wereldniveau. De Nollen is het levenswerk van Ruud van de Wint. De helaas veel te vroeg overleden kunstschilder, beeldhouwer en architect had grootse ideeën, maar kon die nergens verwezenlijken, totdat de gemeente te hulp schoot. In de jaren tachtig kreeg hij de beschikking over een verwaarloosd binnenduingebied ten zuiden van de stad – in het noorden worden lage, afgeronde duintjes ‘nollen’ genoemd. Verstopt in het landschap liggen zo’n twintig bunkers. Een aantal is omgetoverd tot kunstwerk. Bijzonder opvallend is Aether II, een koepelvormige half-ondergrondse ruimte met een opening in het dak, is kobaltblauw geschilderd aan de onderkant en steeds witter aan de bovenkant, waardoor je blik naar het daglicht wordt gezogen. Als je goed kijkt zie je bovenin een sterrenbeeld. Zodra de zon vanuit de juiste hoek naar binnen valt, wordt het sterrenbeeld op magische wijze op de grond geprojecteerd.

De kunstwerken die Ruud van de Wint naliet kennen in Nederland geen gelijke. Voor de volle ervaring regel je een bezichtiging met een gids, € 15 p.p.

Den Oever: beleef het wad

In Den Oever kun je oeverloos genieten van alles wat de Waddenzee te bieden heeft. Het Waddenbelevingspunt is uitgerust met informatieborden en verschaft een panoramisch uitzicht over het wad, de vogels en de omringende natuur. Ook typisch voor de Kop is verse vis. Bij de ZeeVerse Vismarkt, Viskiosk Havenzicht en maritiem restaurant De Dikke Bries kun je terecht voor verse vis. Wil jij de zee op? Het hele jaar door kun je uitvaren om zeehonden te zien. Helemaal onvergetelijk is een tocht op een traditioneel zeilschip van de Bruine Vloot. Op de Waddenzee heb je de unieke kans om droog te vallen op een zandbank. Er zijn meerdere opstapplaatsen, waaronder Den Oever. Wil je eigenhandig je streekproducten bij elkaar zoeken? Ga dan mee garnalenvissen met Jan Rotgans. De gids bereidt de garnalen aan boord, waarna je ze kunt proeven. 

ZUIDERZEEKUST

Medemblik: kruip in de huid van ridders en ambachtslieden 

Medemblik verkreeg al in 1289 stadsrechten. Kasteel Radboud, de grootste blikvanger, stamt uit de beginjaren. Graaf Floris V liet het bouwen om de opstandige Westfriezen in bedwang te houden. In het museum binnen de muren leer je meer over de middeleeuwen en ervaar je onder andere het gewicht van een oud harnas, € 9.

Eigenlijk mag je Medemblik niet verlaten voordat je het Bakkerijmuseum bezoekt. Tussen de oude machines, bakkersrekwisieten, koekblikken en vitrines vol zalige baksels en chocolaatjes, kun je ook zelf de witte muts opzetten. Kijk mee over de schouder van een echte bakker tijdens een koek-, marsepein- of chocoladedemonstratie of doe mee aan een workshop suikertrekken, broodbakken of cacaoschilderen. Al doende kom je erachter waarom deze plek ook wel ‘het lekkerste museum van Nederland’ wordt genoemd. Ook met kinderen zit je hier gebakken. Het Bakkerijmuseum is immers niet voor niets al drie keer verkozen tot het leukste kinderen familiemuseum van ons land. 

Enkhuizen: wandel een eeuw terug in de tijd

In het Zuiderzeemuseum wandel je honderd jaar terug in de tijd. Kasseienstraatjes loodsen je tussen ongeveer 140 historische gebouwen. Vrijwel al die panden zijn hiernaartoe verplaatst en wederopgebouwd met originele materialen. Daarnaast laten vrijwilligers je zien hoe het dagelijkse leven eruitzag in die tijd, van palingroken tot kledingwassen en wat er te krijgen was in de apotheek. Het Zuiderzeemuseum wordt minder bezocht dan je zou denken en is een must voor mensen die meer willen weten over de rijke historie in de Kop van Noord-Holland. De parkeerplaats ligt ten zuiden van Enkhuizen. Een veerboot, die elke twintig minuten vertrekt, brengt je vervolgens naar het museum, vanaf € 18. Via een poort aan de zuidkant van het museumterrein, loop je zo het historische centrum van Enkhuizen in. Ben je ook daar uitgekeken? Bij het station stap je weer aan boord van de veerboot richting de parkeerplaats. Parkeren kost € 7 per dag. 

Hoorn: blaas stoom af in een stoomtram

Waar wij nu gebruikmaken van bussen en treinen, was vroeger de stroomtram het voornaamste openbaar vervoermiddel. De stoomtramlijn tussen Hoorn en Medemblik stamt uit 1887 en is als enige nog in gebruik. Ook jij kunt een stoomtramtocht maken. Achter Bello of een van de andere locomotieven rijd je door het Westfriese landschap van Hoorn naar Medemblik en terug. Ondertussen gooit de stoker kolen op het vuur. De trams vertrekken op vaste tijden (vertrek om 10.40 uur en terugkomst om 14.40 uur) en vrijwel dagelijks tot en met medio oktober, vanaf € 25,95 voor een retourtje. Je kunt je excursie ook aanvullen met een tocht aan boord van een monumentaal museumschip. Er is ook nog een ander vervoermiddel waarmee je de stad kunt ontdekken: een elektrische sloep van Watertaxi Hoorn. Samen met een kapitein, die tevens optreedt als gids, glijd je geruisloos langs de mooiste plekjes en geniet je ondertussen van een drankje (prijs op aanvraag). Vanaf € 3 p.p. pendel je naar Hoorn met de watertaxi. 

Kijk voor meer informatie op Hollandbovenamsterdam.com

Lees ook: Water and the city: top 5 stedentrips in Holland boven Amsterdam (+ winactie!)

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2023-05-23T14:59:29Z dg43tfdfdgfd