HET MASSATOERISME BEU: 12 DINGEN DIE JE IN EUROPESE HOTSPOTS NIET MEER MAG OF KUNT DOEN

1. Griekenland: draag geen hakken op historische sites

Wil jij in Griekenland het Parthenon of het heiligdom in Delphi verkennen? Trek dan je lekker comfortabele sneakers aan. Dat is niet alleen lief voor je voeten, maar ook voor de site. Hoge hakken zijn verboden bij archeologische vindplaatsen, uiteraard vanwege schade die ze kunnen veroorzaken. Andere regels: laat eten en drinken (inclusief kauwgom) thuis en neem nooit en te nimmer stenen, rotsen of zelfs kiezels mee: dat kan je een boete van wel €1000 opleveren.

2. Portofino, Italië: sta niet te lang stil

Portofino is zonder twijfel een van de meest pittoreske Italiaanse dorpjes; geen wonder dus dat je hier als toerist maar al te graag een selfie neemt. Maar helaas houden veel reizigers geen rekening met het feit dat hier ook gewoon mensen wonen en auto’s rijden die van A naar B moeten. De burgemeester van het stadje en de vijfhonderd bewoners met hem raakten zo gefrustreerd door de eindeloze opstoppingen die werden veroorzaakt door toeristen, dat er in de zomermaanden inmiddels stopvrije zones gelden waar je niet mag blijven hangen, om de ‘anarchistische chaos’ een halt toe te roepen. Duurt jouw pose te lang, mag je rekenen op een fikse boete van maar liefst €275.

3. Rome, Italië: ga niet zitten op de Spaanse Trappen

De iconische Spaanse Trappen in het hart van Rome zijn al sinds jaar en dag een ware toeristentrekker. Bezoekers gaan zitten, nemen een selfie, gaan zelf picknicken. Een prima afsluiting na een dag sightseeing in de zon. Helaas zijn de autoriteiten het zat, zeker na de zeer kostbare restauratie van de trappen in 2016 die meer dan 1,5 miljoen euro kostte. Ze zijn bang dat de trappen beschadigd raken en willen het toerisme terugdringen. Je mag dan ook niet meer op de trappen zitten of liggen. Een bewaker controleert constant of toeristen zich gedragen. Misdraag je je op wat voor manier dan ook of ben je niet snel genoeg weg? Dan kun je rekenen op een boete tussen €250 en €400. 

4. Sardinië, Italië: neem geen zand mee

Het zal je misschien verbazen, maar het meenemen van zand vanaf het strand is op veel Europese bestemmingen verboden. Sardinië neemt dat wel heel serieus: het roze zandstrand Spiaggia Rosa op het Sardinische eiland Budelli is enkel vanaf het water te bewonderen, sinds het in de jaren 90 al werd afgesloten nadat er te veel zand verdween als souvenir. Wie het zandstrand betreedt, riskeert een boete van €500; wie zand wegneemt, mag maar liefst €3500 ophoesten. En dat is niet het enige Sardinische strand dat maatregelen neemt tegen zanddieven: Op Pelosa Beach mogen sinds 2023 ‘slechts’ 1500 mensen dagelijks het befaamde strand bezoeken (ter vergelijking: in 2022 waren dit er nog ruim 4000 per dag), die van tevoren een toegangskaartje moeten kopen voor €3,50. Bovendien mag je als bezoeker enkel een matje meenemen omdat deze minder zand vasthoudt dan een handdoek.

5. Venetië, Italië: betaal een toegangsprijs

Venetië heeft het al jaren zwaar te verduren door de grote hoeveelheden toeristen die elke dag de iconische grachten komen bewonderen: jaarlijks mag de stad zo’n 15 miljoen bezoekers verwelkomen. Om het overtoerisme in te perken, bande de stad als een van de eersten al de grote cruiseschepen wiens passagiers Venetië vaak slechts een dag lang overspoelden zonder een cent uit te geven, waardoor de stad vies, overvol en berooid achterbleef. Sinds eind april moeten dagjesmensen €5 entree betalen. Wie dat niet doet, kan een boete van €300 krijgen. Of dat het overtoerisme tegengaat valt te bezien, maar het legt de stad in elk geval geen windeieren: Venetië verdiende in één week tijd bijna een miljoen euro aan toegangskaartjes.

6. Hallstadt, Oostenrijk: geniet niet meer van het uitzicht

Het Oostenrijkse Hallstadt is zo schilderachtig dat het zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Alsof dat niet genoeg reden zou zijn voor toeristen om het dorpje aan te doen, dringen Frozen-fans hier samen omdat het de inspiratie zou zijn geweest voor een decor in de animatiefilm. En dat niet alleen, Hallstadt fungeert ook nog eens als screensaver, eentje die bijzonder populair blijkt in Zuid-Korea. Het resultaat? Elke dag bezochten wel tienduizend buitenlanders het dorp, dat slechts achthonderd inwoners kent. Reden genoeg om in te grijpen: er werden barrières opgeworpen om de iconische uitzichten te verbergen. Die leken slechts gedeeltelijk te werken, dus de burgemeester heeft nu besloten om het aantal toegestane auto's en bussen in het dorp te beperken om zo de toeristenstroom een halt toe te roepen.

7. Portugal: vermijd luide muziek op het strand

Op het strand wil je het liefste genieten van het geluid van brekende golven en schreeuwende meeuwen. Toch? Wie de voorkeur geeft aan een boomblaster en het liefst zijn buren ook laat meegenieten, kan maar beter wegblijven uit Portugal. De Portugese Nationale Maritieme Autoriteit (AMN) was de luide muziek op de Portugese stranden zo zat dat het afgelopen jaar het boetes heeft aangekondigd voor ‘het gebruik van geluidsapparatuur en geluid creërende activiteiten die voor ongemak kunnen zorgen’. Hoewel het niet duidelijk is welk volume officieel overlast geeft, kun je het maar beter veilig spelen: de boetes lopen uiteen van €200 tot €4000 voor individuen en van €2000 tot €36000 voor groepen. Je loopt bovendien kans dat je de ‘aanstootgevende accessoire’ (zoals je speaker) moet inleveren. Dat niet alleen: ook balspellen, kamperen en kampvuurtjes zijn inmiddels verboden.

8. Barcelona, Spanje: cruiseschepen mogen de stad niet meer in

Wie de beroemde straat Las Ramblas uitloopt tot aan de kust, komt aan in de belangrijkste haven van Barcelona, op steenworp afstand van de grootste bezienswaardigheden. Het is natuurlijk fenomenaal als je als cruisepassagier vanaf het balkon van je suite de wereld aan je voorbij ziet trekken. Maar vanaf de kant is het minder geweldig als je zicht wordt belemmerd door een torenhoog drijvend flatgebouw. Daarom heeft Barcelona – in navolging van Amsterdam, Dubrovnik, Santorini en Venetië – sinds oktober vorig jaar het stadscentrum gesloten voor cruiseschepen, waarvan er gemiddeld zo’n 340 jaarlijks de stad aandoen. In plaats daarvan moeten de monsterboten een half uur verderop aanmeren en kunnen de passagiers per shuttlebus naar de stad verscheept worden.

9. Mallorca, Spanje: neppborden moeten toeristen weghouden

Op het Spaanse eiland Mallorca waren het niet de instanties, maar de locals zelf die het heft in handen namen tegen overtoerisme: de activisten die toebehoren aan de anti-kapitalistische groep Manacor Caterva, plaatsten borden – netjes geschreven in Engels – bij onder andere Cala Morlanda, Es Calo, Cala Petita, Porto Cristo, Cala Murta, Cala Magraner en Cala Bota die waarschuwden dat de stranden gesloten waren wegens vervuiling, kwallen of risico op vallende stenen. In het Catalaans stond er echter netjes onder dat er geen gevaar was. Ook werden er borden geplaatst met misleidende informatie, zoals dat het strand op drie uur lopen lag, in plaats van onderaan het pad. Soms waren de borden duidelijker fake, zoals de melding dat het strand open was, maar niet voor kwallen of buitenlanders.

10. San Juan de Gaztelugatxe, Spanje: de bel mag niet meer luiden

Ooit was het een vredig eilandje voor de noordkust van Baskenland: San Juan de Gaztelugatxe. Die rust werd ruw verstoord toen het idyllische kerkje en de spectaculaire 241 treden tellende trap op het eiland een rol kregen in de immens populaire serie Game of Thrones. Sindsdien stromen duizenden bezoekers naar het pelgrimsoord, waardoor de lokale autoriteiten zich in 2018 gedwongen zagen om een online ticketingsysteem in te voeren. Desalniettemin bezochten in 2019 bijna 730.000 mensen Gaztelugatxe. Waar voorheen de enkele bezoeker die de steile treden bedwong de bel in de klokkentoren mocht luiden voor een beetje geluk, is inmiddels het touw van de bel verwijderd om enig geluid te voorkomen. Het zou de zeevogels die in de kliffen nestelen stress bezorgen. Geluk voor de vogels, pech voor jou.

11. Sevilla, Spanje: draag gepaste kleding naar de kathedraal

In Spanje mag je over het algemeen op straat dragen wat je wilt, maar als je de beroemde kathedraal van Sevilla wilt bezoeken, dan doe je er goed aan je netjes te kleden om het heilige karakter van de kerk eer aan te doen. Het mag dan in de zomer wel warm zijn in de Spaanse stad, maar als je aankomt in badkleding, een tanktop en hotpants, een strappless jurk, korte rok en/of teenslippers, dan kun je er ja en amen op zeggen dat de toegang je ontzegd wordt. Hetzelfde geldt natúúrlijk voor t-shirts met obscene, seksistische of grove boodschappen.

12. Turkije: neem geen stenen mee

Dat je geen zand mag meenemen, weten we nu. Maar laat stenen vooral ook links liggen, zeker op historische plekken. Een Belgische toeriste werd vorig jaar gearresteerd in Turkije voor het smokkelen van archeologische vondsten. Naar eigen zeggen had ze drie stenen meegenomen van de historische plaats Manavgat om ‘haar aquarium te versieren’. Dat deed ze naar eigen zeggen wel vaker op vakantie. Het ging hier echter niet om een paar kiezelstenen, maar om een flinke steen met ingegraveerde bloesems en twee die van marmer gemaakt lijken. De beveiliging op de luchthaven van Antalya onderschepte de buit. De Turkse wet op de bescherming van culturele en natuurlijke rijkdommen is streng voor wie voorwerpen met mogelijke archeologische waarde het land probeert uit te smokkelen. Het laatste nieuws is dat ze werd veroordeeld tot tien maanden cel en een geldboete, maar deze straf werd uitgesteld omdat ze berouw toonde.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

2024-05-10T15:09:06Z dg43tfdfdgfd