Het bekendste park van de Canadese Rocky Mountains trekt weliswaar miljoenen bezoekers, maar door de uitgestrektheid valt het met de drukte reuze mee. Zeker als je een roadtrip door Banff maakt met een huurcamper, langs gletsjermeren, watervallen en bloemenweides en over de iconische Icefields Parkway, een van de mooiste bergwegen ter wereld.
Ja, serieus, een propellervliegtuigje is de enige manier om kennis te maken met Mount Logan, met 5.959 meter de hoogste berg van Canada, en het omliggende gletsjergebied dat twee keer zo groot is als Zwitserland. De sneeuwen ijsmassa vormt een van de vele hoogtepunten van Kluane National Park. Elders is deze uitgestrekte wildernis, de thuisbasis van grizzlyberen en kariboes, iets toegankelijker — in de zomer is het park een populaire bestemming voor hikes en kanotochten.
Het grootste nationale park op aarde wordt in Groenland simpelweg ‘het nationale park’ genoemd. Met een oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer is het groter dan 166 landen. De 31 tijdelijke bewoners — een handjevol geharde militairen en meteorologen waar Wim Hof koude rillingen van zou krijgen — zijn veruit in de minderheid: dit is het terrein van walrussen, ijsberen, muskusossen, narwals en witte dolfijnen. Avonturiers die zich vanuit Ittoqqortoormiit, een van de meest afgelegen nederzettingen op Groenland, in deze arctische uithoek wagen moeten vooraf een permit voor een expeditie aanvragen.
Wie denkt dat je in de Mexicaanse badplaats Cancún alleen kunt feesten, kent het kleine eilandje Contoy niet. Deze belangrijke vogelbroedplaats ligt aan het begin van het Meso-Amerikaans Koraalrif, het op één na langste koraalrif ter wereld. Het park telt meer soorten tropische vissen (240) dan dagelijkse bezoekers (200): toegang tot Isla Contoy is strikt gereguleerd en alleen mogelijk per georganiseerde dagtour vanuit Cancún.
Palenque was in de zevende eeuw een bloeiende Mayastad in Mexico. Vier stenen piramides torenen er boven het groen van de jungle uit. In het oerwoud rondom de tempels, waar vermoedelijk nog tal van Mayaconstructies op ontdekking wachten, leven Mexicaanse brulapen, zwarthandslingerapen, ocelotten en verschillende papegaaiensoorten.
Nergens ter wereld komen zo veel natuurlijke rotsbogen voor als in de omgeving van het Amerikaanse woestijnplaatsje Moab in Utah, met Arches National Park als uitschieter. Maar naast al die bogen vind je ook een heleboel andere fotogenieke rotsformaties, die zijn ontstaan door honderden miljoenen jaren erosie door weer en wind. Een walhalla voor rotsklimmers en -bewonderaars.
De grote trekker van Het Bryce Canyon-ravijn in de Amerikaanse staat Utah zijn de hoodoos of aardpiramides: rode rotszuilen die door erosie zijn gevormd en een instant sciencefiction-filmset creëren. Een must-see in het park is Sunrise Point, waar je een prachtig uitzicht hebt over de canyon tijdens zonsopgang. Ook de Navajo Loop Trail, waar je langs en door de hoodoos wandelt, is een aanrader.
De zandduinen van de Amerikaanse Mesquite Flats zijn vroeg in de ochtend maagdelijk onbetreden, op sporen van woestijnleguanen na. Death Valley is de heetste plek op aarde, waar de temperatuur oploopt tot 57 °C. Het is dus warm aanbevolen een auto met airconditioning te huren en de duinen, de groen en purper gekleurde rotsen van Artist’s Palette en de witte zoutvlakte Badwater Basin vóór tien uur ’s ochtends te bezoeken.
Denali betekent ‘de Hoge’ in de Athabaskische talen van lokale Alaskaanse stammen. Met 6.190 meter maakt de hoogste berg van Noord-Amerika de verwachtingen waar. Ook cultfilm Into the Wild, over een jonge avonturier die in Denali in een verlaten schoolbus gaat wonen, trekt ondernemende fans naar deze wildernis, maar na vijftien (!) reddingsoperaties is de bus naar een museum verplaatst.
De met sneeuw bedekte bergen, massieve gletsjers en diepe fjorden van Glacier Bay in Alaska, Verenigde Staten zitten tjokvol zwarte beren, grizzlyberen, sneeuwgeiten, zeeleeuwen en walvissen. Er loopt een klein stukje weg door smaragdgroen gematigd regenwoud, verder ben je aan deze grillige kusten aangewezen op boten en watervliegtuigen.
Al miljoenen jaren lang stroomt de Coloradorivier vanuit de Amerikaanse Rocky Mountains naar beneden en slijt een steeds dieper spoor in de aarde. Het resultaat is de beroemdste kloof ter wereld, de Grand Canyon. Die is zo gigantisch lang (435 kilometer) en breed (15 tot 29 kilometer) dat je het bijna niet kunt bevatten. Dat gevoel wordt nog versterkt omdat je dankzij de droge lucht onmetelijk ver kunt kijken. Wil je de rauwe natuurkracht van dit wereldwonder echt ervaren, dan daal je de ravijn af en stap je in een roeiboot of raft.
Great Smoky Mountains is het drukst bezochte nationale park in de Verenigde Staten. Het is eenvoudig bereikbaar, zit vol wilde dieren zoals Amerikaanse zwarte beren en is in elk seizoen prachtig — en dus komen bezoekers in elk seizoen! Vooral de herfstdrukte doet je van kleur verschieten. Kom in de winter of voor Spring break om de massa’s voor te zijn.
De majestueuze mammoetkustbomen (redwoods) behoren tot de oudste en hoogste bomen ter wereld. Je kunt ze het beste bewonderen in het Amerikaanse Redwood National Park. Onder de reuzen zijn talloze trails uitgezet waarop je dagenlang kunt hiken. Bijzonder indrukwekkend is Prairie Creek. Hier kun je naast alle denkbare schakeringen groen tussen de redwoods ook genieten van weilanden waar elanden in de mist grazen en van uitgestrekte, desolate stranden waar de Stille Oceaan op te pletter slaat. Het gebied is opmerkelijk ongerept — je kunt alleen medereizigers verwachten op Elk Prairie, een vlakte waar vrijwel altijd elanden zijn te bewonderen. Ga mee op excursie met rangers of volg op eigen houtje de Miners’ Ridge en James Irvine Loops, de meest gevarieerde dagtrails.
In het vulkanische Yellowstone National Park — een van de meest iconische natuurgebieden van Amerika — komen allerlei natuurkrachten vrij. Alles borrelt en stoomt. De meeste geisers en geothermische poelen zijn verraderlijk en onberekenbaar, maar dat geldt niet voor de Old Faithful-geiser, die braaf om de circa anderhalf uur uitbarst. Elders in het park kun je er op rekenen bizons en elanden te zien.
Verreweg de meeste mensen komen in de zomer naar Yosemite, in het oosten van Californië. Logisch, want alle natuurpracht van het nationaal park is dan toegankelijk en staat in volle bloei. In de winter worden bepaalde wegen en populaire uitzichtpunten afgesloten voor het publiek, maar het seizoen heeft zijn geheel eigen bekoringen. Ten eerste zijn de drommen toeristen verdwenen en krijg je pas echt het gevoel één met de natuur te zijn als je bijvoorbeeld tussen de granieten rotswanden van de indrukwekkende centrale Yosemite Valley staat. Ten tweede wachten unieke reiservaringen op je. Trek je sneeuwschoenen aan en ga op verkenningstocht onder de besneeuwde mammoetbomen in de Mariposa Grove. Of sta tijdig op om te zien en horen hoe smeltwater een uur of twee na zonsopkomst van de Yosemite Falls, de hoogste waterval van de Verenigde Staten, stort.
Meer natuur en wildlife? Je vindt de 101 mooiste nationale parken ter wereld in Columbus Travel editie 118!
Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
2023-04-25T12:49:37Z dg43tfdfdgfd