DEZE FOUTJES VAN LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN KUNNEN JOU EEN GRATIS REISJE OPLEVEREN

Niemand is foutloos en met zo'n 100.000 vluchten per dag gaat er weleens iets mis. Een stoel die niet achteruit kan, een wifi-verbinding die niet werkt, een lichtknopje dat niet aan of uit gaat: we zijn snel geneigd om ons er enigszins teleurgesteld bij neer te leggen. Maar wie lef heeft, heeft de halve wereld! Als je de moeite neemt om (op vriendelijke toon) een klacht in te dienen bij de steward, de helpdesk op de luchthaven of schriftelijk bij de klantenservice van de airline, krijg je al snel meer gedaan dan dat je misschien in eerste instantie zou denken en liggen er veelal gratis frequent flyer miles in het verschiet. En laten die credits nou mooi ingezet kunnen worden voor een gratis reisje! Laat die gratis compensatie vooral niet liggen als een van deze acht zaken jou overkomt. 

1. De crew is te laat (en daarmee jouw vlucht ook)

We kennen allemaal het principe dat vrachtwagenchauffeurs maar zoveel tijd achter het stuur mogen zitten. Hetzelfde geldt voor luchtvaartpersoneel: piloten en stewardessen mogen een bepaald aantal aaneengesloten uren werken en moeten daarna verplicht een ‘time-out’ nemen, om ervoor te zorgen dat ze voldoende rust krijgen. Maar aangezien veel vluchtschema's heel strak zijn, kan een vertraging van een vlucht ervoor zorgen dat de werkdag van de crew abrupt tot een halt komt. In dat geval moet er een nieuwe crew opgeroepen worden, wat logischerwijs even kan duren. Je hebt dan sowieso recht op financiële compensatie voor je vertraging, maar als je de moeite doet om een klachtenbrief te schrijven, is de kans groot dat je nog extra compensatie krijgt in de vorm van airmiles, omdat het geen overmacht betreft maar een te strakke planning. 

Vlucht gemist? Dit is wat je moet doen!

2. Je wordt verzocht van stoel te wisselen

Het is vandaag de dag nogal Russische roulette om niet voorafgaand aan je vlucht al een stoel uit te kiezen in het vliegtuig en dus checken veel reizigers tijdig in of betalen zelfs voor een premium plek. Maar als je alleen reist, kan het nog steeds voorkomen dat een stewardess naar je toe komt om te vragen of je van plek wilt ruilen. Dit wordt vaak gedaan om stelletjes toch nog de kans te geven om samen te reizen – zeker als er ook nog kinderen meereizen. Natuurlijk strijk jij met je hand over het hart en ben je bereid om elders te gaan zitten, als er wat vluchtpunten tegenover staan. 

3. Je stoel kan niet meer achterover

Een van de beste manieren om een lange vlucht te doorstaan is door een dutje te doen. Zo vliegt niet alleen het vliegtuig, maar ook de tijd. Niets is dan vervelender dan erachter te komen dat je stoel niet achterover kan – en al helemaal als de passagier voor je wel besluit om z’n stoel in je schoot te leggen! Reken maar van yes dat je compensatie in de vorm van miles kunt claimen voor het ongemak dat je hebt ervaren. 

Dit wil je weten: Zo spaar je frequent flyer-miles

4. Je scherm werkt niet

Techniek staat voor niets – letterlijk, in sommige gevallen. De meeste vliegtuigstoelen op intercontinentale vluchten zijn tegenwoordig voorzien van een scherm, waarop je je vlucht kunt volgen, een film kunt kijken of muziek kunt beluisteren. Als zo’n inflight entertainment system het opeens niet blijkt te doen, kan dat tijdens een urenlange vlucht een behoorlijke domper zijn. Als je niet kunt verkassen tijdens een volgeboekte vlucht, dan zal de stewardess al snel geneigd zijn je een andere vorm van compensatie aan te bieden. De hoogte is wat afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de duur van de vlucht, maar het kan al snel gaan om een voucher van een paar honderd euro of zo’n 5000 airline miles. Daar kun je prima een nieuw reisje van boeken. En wie voorbereid is, heeft natuurlijk altijd een boek, e-reader en/of tablet mee met gedownloade boeken, films of muziek.  

5. De wifi werkt niet

Tot een paar jaar geleden was het vliegtuig een van de weinige internetvrije domeinen waar je eindelijk eens kon detoxen van de digitale wereld. Maar tegenwoordig kun je vaak zelfs ín het vliegtuig nog verbinding maken met de buitenwereld, zij het in veel gevallen tegen betaling. Ideaal als je nog even wat werk af wilt maken op de computer, zeker als je net zoveel uren als een normale werkdag in de vliegtuigstoel door moet brengen. Maar als het internet het dan onverhoopt toch niet doet, dan ben je die werkdag opeens kwijt! Tegen zoveel argumenten kan een airline doorgaans niet op en zo heb je opeens wat extra tegoed op je frequent flyer-account staan. 

Haal alles uit je punten: zo zet je je frequent flyer-miles handig in

6. Je speciale maaltijd is niet meer beschikbaar

Zoveel mensen, zoveel wensen. Airlines hebben tegenwoordig vaak een heel uitgebreid menu voor iedereen met speciale dieetwensen, van vegetarisch of glutenvrij tot pescotarisch of halal. Het loont soms de moeite om een speciaal menu te kiezen (zelfs als je omnivoor bent), omdat deze maaltijden vaak eerder uitgeserveerd worden dan de generieke gerechten en je nooit achter het net vist. Tenminste … ook hier kan er weleens iets misgaan, waardoor jouw zorgvuldig uitgekozen diner opeens toch niet beschikbaar is. In tegenstelling tot wanneer je kip wilde maar er alleen nog maar pasta is tegen de tijd dat ze bij jouw rij zijn aangekomen, kun je hier wel op je strepen gaan staan en is de kans groot dat je wat gratis miles bijgeschreven krijgt. Hopelijk verga je ondertussen niet van de honger en krijg je ook nog iets geserveerd dat voldoet aan je wensen. 

7. Er moet bagage uit het vliegtuig gehaald worden

Er zijn twee zaken die altijd moeten gebeuren voordat een vliegtuig op kan stijgen: bagage moet ingeladen worden en het vliegtuig moet tanken. En laten dat nou net twee zaken zijn die kunnen zorgen voor vertraging. Soms mist iemand z’n vlucht waardoor de bagage uit het vliegtuig gehaald moet worden (een vlucht mag uit veiligheidsoverwegingen nooit vertrekken zonder de passagier maar wel met diens bagage) of er ontstaan files. Vaak kan verloren tijd nog wel in de lucht ingehaald worden, maar als dat niet lukt kom je te laat aan en kunnen passagiers hun aansluitende vlucht missen.  Aangezien het ook hier gaat om een menselijke fout en niet om overmacht, kun je gerust compensatie claimen voor de tijd die je te laat arriveert. 

Ook interessant: 8 manieren om goedkoper business class te vliegen

8. Je mist je aansluitende vlucht

Lang niet iedereen vliegt in één keer naar z’n eindbestemming en soms is het hollen geblazen om een aansluitende vlucht te halen – zeker op grote luchthavens als Changi of Hammad. Er hoeft maar één dingetje mis te gaan en je hele planning valt als een kaartenhuis in elkaar. Maar als jij je vlucht als één lange reis geboekt hebt en dus níét zelf losse vluchten bij elkaar gesprokkeld hebt, dan is de luchtvaartmaatschappij ervoor verantwoordelijk dat jij je aansluitende vlucht haalt – zelfs als zij er niets aan kon doen dat die storm opeens op kwam zetten waardoor je eerste vlucht vertraging heeft. Als je om wat voor reden dan ook die vlucht niet haalt, dan moet de airline ervoor zorgen dat je wordt omgeboekt en mag je zeker om compensatie vragen in de vorm van miles of een voucher. 

Niet vergeten: Zo claim je geld terug bij vertraging of annulering van je vlucht

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

2024-05-03T14:01:48Z dg43tfdfdgfd