DEZE 8 POPULAIRE BESTEMMINGEN HOREN IN 2024 OP JE NO-LIST (MAAR WE BIEDEN GOEDE ALTERNATIEVEN!)

Overtoerisme

1. Venetië, Italië

Venetië verdrinkt niet alleen in het water, door het stijgende zeeniveau en het inklinken van de stad, maar ook in toeristen. Op sommige dagen bezoeken meer dan 130.000 toeristen per dag (!) de Italiaanse stad, terwijl het volgens onderzoekers maar 50.000 bezoekers aankan. Vanaf 26 april moeten dagjesmensen €5 toegang betalen. Het gaat dit jaar nog om een test, toegepast op dertig piekdagen in het weekend en/of hoogseizoen, maar de noodmaatregel is veelzeggend voor hoe het water de Venetianen aan de lippen staat.

Voor de meeste locals komen de maatregelen te laat; het dagelijks leven in de stad is al verloren gaan. Wanneer een stad zijn locals verliest, wordt het een museum. Zónder de betekenisvolle interacties tussen locals en reizigers en mét toegangstickets en -poortjes wordt het beeld van Museum Venetië compleet.

Het alternatief voor Venetië: Korcula, Kroatië

Heb je altijd naar Venetië gewild, maar schrikt de drukte je af? Dan heeft Kroatië een prima alternatief. In Korcula bieden sfeervolle renaissancegebouwen overal doorkijkjes naar een schitterende baai. De Venetianen deelden hier dan ook acht eeuwen lang de lakens uit. Het middeleeuwse stadje en de gelijknamige archipel heeft echter een paar belangrijke streepjes voor op Venetië: je wordt hier nergens opgeslokt door een enorme mensenmassa, een kort verblijf kost geen maandsalaris en ... je kunt er fantastisch duiken in het warme water van de Adriatische Zee.

Klinkt aanlokkelijk? Speel onze Grote Kroatië-quiz en win een vakantie ernaartoe!

2. Athene, Griekenland

Griekenland rolt van de ene crisis in de andere: de financiële crisis, politieke onrusten en de coronocrisis zijn achter de rug, maar overtoerisme vormt het nieuwste probleem. De Akropolis, de 2500 jaar oude blikvanger van Athene, gaat gebukt onder de toestroom van toeristen. Afgelopen zomer lag het percentage bezoekers liefst 70% hoger dan een jaar eerder. Unesco trekt nu aan de bel: door het gebrek aan toezicht van de Griekse overheid is het monument ondergedompeld in chaos. De onoverzichtelijke situatie begeeft zich tot een hoogtepunt als de cruiseschepen aanmeren in Piraeus en de wachtrijen voor de Akropolis noodgedwongen oplopen tot één uur.

Het alternatief voor Athene: Priene, Turkije

Griekenland is bijna tastbaar, zo dichtbij. Vlak voor de kust van Turkije liggen de bergen van het Griekse eiland Samos, met in de baai een groot cruiseschip. Toeristen worden per touringcar naar de ruïnes van Efeze gebracht – niet naar het veel dramatischer gelegen Priene. In deze Griekse stad, met een zuilengalerij tegen een achtergrond van ruige kliffen en een amfitheater met VIP-seats met leeuwenklauwen, leefden 65.000 joden, christenen en heidenen naast elkaar: factor tien van de 6.500 toeschouwers die in het theater pasten. Vandaag de dag is het enige wat herinnert aan die tijd de tandwielvormige stukken zuil die werkelijk overal kriskras door elkaar liggen. Een blokkendoos zonder bouwboekje.

3. Mount Fuji, Japan

Het beklimmen van de 3.776 meter hoge Mount Fuji in Japan is een gewilde en steeds meer gecommercialiseerde ervaring. Het officiële klimseizoen loopt van begin juli tot begin september en alleen dan zijn de paden en faciliteiten geopend en onderhouden. Dat maakt dat de 221.322 bezoekers van vorig jaar allemaal in ruim twee maanden tijd door de route zijn geperst.

Het alternatief voor de Yoshida-trail: de Gotemba-trail

Uit cijfers van de Japanse overheid blijkt dat verreweg de meeste bezoekers via de Yoshida-trail in Yamanashi de top willen bereiken. De Yoshida-trail is het best bereikbaar en de route naar de top is met vijf tot zeven uur relatief kort. De minst gelopen route is de Gotemba-trail. Deze start vanaf het laagste station, waardoor de tijd naar top zeven tot tien uur is. Vervolgens duurt de afdaling drie tot zes uur. De Gotemba-trail is dus de beste optie voor de avontuurlijke reiziger met een goede conditie!

Overvloedig afval

4. Ha Long Bay, Vietnam

Ha Long Bay is de populairste toeristische bestemming van Vietnam. Maar door de enorme toestroom van toeristen en de achteloze omgang met de omgeving is de natuur in erbarmelijke staat. De 1600 eilanden en imposante kalkstenen rotsen, bedekt met regenwoud, die oprijzen uit het smaragdgroene zeewater, worden omringd met vervuiling. Vorig jaar kwamen er naar schatting 8,5 miljoen bezoekers naar Ha Long Bay. De ongeremde groei van het gebied bracht een kabelbaan, amusementspark, luxueuze hotels, duizenden appartementen en gigantische schade aan het ecosysteem. Van de oorspronkelijk 234 verschillende types koraal is nog minder dan de helft over.

Het alternatief voor Ha Long Bay: Bai Tu Long Bay

Wat veel reizigers niet weten, is dat het befaamde landschap van Ha Long Bay niet voorbehouden is aan Ha Long Bay, maar helemaal doorloopt naar de Chinese grens in het noorden. In Bai Tu Long Bay, zo'n dertig kilometer ten noorden van Ha Long Bay, vind je geen massa's toeristenboten, slechts een handvol vissers en een aantal traditionele Chinese jonk-boten waar je op kunt overnachten. Terwijl je geniet van het uitzicht op de kalksteenformaties, kun je zwemmen, kajakken of relaxen op een van de zandstrandjes van de verschillende eilanden. Het uitzicht is even mooi, slechts een stuk minder toeristisch.

5. Atacamawoestijn, Chili

De Chileense Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld, is al jaren een dumpplaats voor het afval van fast fashion. Grote kledingbedrijven als Primark en H&M produceren nieuwe kleding aan de lopende band en alles wat uit de mode is en niet meer interessant is voor de etalages, wordt afgedankt in de Atacamawoestijn - maar liefst 39.000 ton per jaar. Inmiddels is de berg afval zó groot geworden dat het zelfs vanuit de ruimte te zien is. Omdat de kleding chemische materialen bevat, kan het niet makkelijk vernietigd worden en niemand wil er de verantwoordelijkheid voor nemen. 

Het alternatief voor de Atacamawoestijn: Desierto Florido

Sinds 2023 is Chili een nationaal park rijker: Desierto Florido. De Atacamawoestijn is met gemiddeld vijftien millimeter neerslag per jaar een van de droogste gebieden op aarde, maar in het zuidelijke deel van de woestijn wil het tussen september en november nog weleens regenen. Dan bloeien zo’n tweehonderd soorten planten en bloemen op en kleurt de woestijn felroze en dieppaars. Een véél vrolijker gezicht dan de afvalberg een stuk noordelijker!

Waterkwaliteit en -tekorten

6. Varanasi, India

De Ganges is de meest vervuilde rivier van India. Niet alleen bij drukke punten, zoals Calcutta en New Delhi, maar op liefst 71% van de meetstations is een dusdanige hoeveelheid vervuiling aangetroffen dat het de volksgezondheid schaadt. De heilige rivier wordt door de Indiërs gebruikt om te wassen, drinken, offeren en cremeren van lichamen, maar ook toeristen doen een duit in het zakje, vooral in steden als Varanasi. Bovenop een al gigantische populatie zorgt de toestroom van reizigers die de spiritualiteit van de Ganges willen ervaren voor een extra vervuiling, zoals grote hoeveelheden zwerfafval.

Het alternatief voor Varanasi: Rishikesh

Voor de nodige dosis spiritualiteit in India is Varanasi geen must. Beter trek je naar de stad Rishikesh aan de voet van de Himalaya, dat geldt als heilige stad voor de hindoes. Ook hier stroomt de Ganges dwars door de stad. Hier zul je direct belanden in de wondere wereld van yoga, meditatie en spiritueel ontwaken. Natuurlijk kun je hier hele dagen in downward facing dog staan, maar Rishikesh is ook een paradijs voor adrenalinejunkies. Het barst er van de avontuurlijke activiteiten, zoals bungeejumpen, peddelen door stroomversnellingen of razendsnel van een berg af fietsen.

7. Koh Samui, Thailand

Het bekendste paradijselijke en party-eiland Koh Samui wordt geplaagd door een tekort aan zoetwater. Toeristen consumeren liefst 70% van de drinkwatervoorziening: afgelopen zomer landden er dagelijks gemiddeld 74 vliegtuigen en overspoelden meer dan 140.000 reizigers het populaire Thaise eiland. Door weerfenomeen El Niño viel er afgelopen jaar een stuk minder regen, terwijl de toestroom van reizigers post-covid flink is toegenomen. De autoriteiten zagen zich genoodzaakt een oproep te plaatsen om voorzichtig met het drinkwater om te gaan.

Het alternatief voor Koh Samui: de Andamankust

Buiten de gebaande paden treden aan de wereldberoemde kust van Thailand: kan dat nog? Onze reisjournalisten Tom Aussems en Albert van de Meerakker namen de proef op de som. Reis met ze mee langs een onbekend stuk van de Andamankust en profiteer van hun insidertips om in hun voetsporen te kunnen treden!

8. Yucatan, Mexico

De combinatie van een tropisch klimaat, paradijselijke stranden en massatoerisme zorgt voor veel waterverspilling in Mexico. Handdoeken en bedlinnen (minimaal kingsize) die dagelijks verschoond worden en twee keer per dag een frisse badhanddoek bij het strand of zwembad (want heen en weer meenemen vanaf de lunch is blijkbaar niet mogelijk) verspilt het drinkwater en vervuilt de afwatering met chemische wasmiddelen. Op weinig plekken is de verspilling van drinkwater zó goed zichtbaar als in deelstaat Yucatan. De befaamde cenotes, ondergelopen grotten met zoetwater, worden uitgeput voor de toerisme-industrie en er valt bij lange na niet genoeg regen om de vraag naar water weer aan te vullen. Cenotes staan in verbinding met de zee, waardoor het zoute water de grotten zal opvullen en op termijn de overhand zal krijgen, waardoor het populaire natuurfenomeen verloren zal gaan.

Het alternatief voor Yucatan: Huatulco, Oaxaca

Hippies vonden als eerste de hagelwitte stranden, turquoise zee, Mayacultuur en relaxte sfeer van Tulúm. Instagrammers van over de hele wereld volgden, waardoor we weer op zoek kunnen naar een nieuwe Mexicaanse hotspot . Wij hebben dat paradijsje al gevonden: de stranden van Huatulco. De tientallen kilometers lange kuststrook telt 36 stranden, waarvan de meeste met de auto bereikbaar zijn. Aanraders zijn Bahia de Cacaluta, bekend uit de film Y tu mamá también, het verborgen strandje El Violín en het surfersdorp Barra de la Cruz.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

2024-01-22T16:54:01Z dg43tfdfdgfd