Waarom hier? Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land. De grote eiken- en beukenbomen hebben speciale krommingen en zijn deels met elkaar vergroeid, waardoor het ook wel bekendstaat als bekend als het 'bos van de dansende bomen'. Daarnaast vind je er 'het donkere bos' met douglas- en fijnsparren en het 'lichte bos' met dennen en berken. In de herfst transformeert het in een paddenstoelenparadijs.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? Amethistzwam (eetbaar, mits gekookt), gele knolamaniet (giftig), oesterzwam (eetbaar), porseleinzwam (niet eetbaar) en zadelzwam (niet eetbaar).
Wandeltip: de kronkelende paden en het mysterieuze lichtspel maken dit bos tot een sprookjesachtige wandellocatie. Vanuit het centrum van Putten start er een route van 17 kilometer door het Sprielder- en Speulderbos richting de Ermelose heide. Je komt dan ook langs het kleine dorpje Drie en het Solse Gat, een diepe kuil die in de ijstijd is ontstaan door een draaikolk in gletsjerwater.
Waarom hier? Nationaal Park De Maasduinen vormt een pareltje in het zuiden. Dit prachtige natuurgebied ligt langs de Maas tegen de Duitse grens en bestaat voornamelijk uit wilde bossen en heidevelden. De zandduinen vormen een uniek landschap waar paddenstoelen welig tieren. De rivierduinengordel in dit park is de langste van Nederland.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? De aardster (niet eetbaar), amethistzwam (eetbaar), vlamhoed (niet eetbaar), gewone zwavelkop (giftig) en zandduinvezelkop (giftig).
Wandeltip: Een populaire wandelroute is de 'Bergerheide route', die je langs de mooiste delen van het park leidt. Tijdens de wandeling kom je langs gevarieerde landschappen, waaronder heidevelden, stuifzandgebieden en prachtige vennen. De route biedt volop kansen om diverse paddenstoelen te spotten, vooral tijdens de herfstmaanden.
Waarom hier? Met al het natuurschoon in de herfst is het genieten op de Veluwe. De blaadjes veranderen van groen naar geel en rood, tig soorten paddenstoelen poppen uit de grond en de herten hoor je in de verte burlen. Dit uitgestrekte natuurgebied biedt een diversiteit aan habitats voor paddenstoelen, met meer dan vierhonderd paddenstoelensoorten.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? De aardster (niet eetbaar), dennenschelpzwam (niet eetbaar), eekhoorntjesbrood (eetbaar), de echte tonderzwam (niet eetbaar), de gele aardappelbovist (niet eetbaar), de gele trilzwam (eetbaar), de grote sponszwam (eetbaar), de heksenboleet (giftig), de porseleinzwam (niet eetbaar) en de vliegenzwam (giftig).
Wandeltip: het Boswachterspad Kootwijk is een unieke wandelroute van zo'n zes kilometer die je meeneemt door het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Je wandelt tussen de zandduinen door, langs heidevelden, door dichte bossen en natuurlijk langs Radio Kootwijk, een voormalig zendstation dat in de vorige eeuw werd gebruikt voor radiocommunicatie met Nederlands-Indië. Onderweg heb je kans om diverse dieren te spotten, zoals reeën, wilde zwijnen en verschillende vogelsoorten.
Waarom hier? ‘Het gebied met de onverstoorde horizon’, zo wordt het Drentse natuurjuweeltje Dwingelderveld ook wel genoemd. In dit grootste natte heidegebied van West-Europa liggen zo’n zestig vennen en veenmoerasjes. Maak er een wandeling en de kans is groot dat je een van de twee kuddes heideschapen tegen het lijf loopt, mét hun herder. Het is bovendien een hotspot voor paddenstoelen.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? De zeldzame wasplaat (niet eetbaar), de karmijnrode ridderzwam (giftig), de kleine bloedsteelmycena (niet eetbaar) en de vliegenzwam (giftig).
Wandeltip: het Boswachterspad Spier is een prachtige route die je meeneemt over zandpaden, langs vennen, door bossen, over een plankenpad en over uitgestrekte heidevelden. Het gebied staat bekend om zijn rijke flora en fauna. Zo kun je hier onder andere de zeldzame klokjesgentiaan en zonnedauw vinden en met een beetje geluk kun je hier de boomleeuwerik, de roodborsttapuit of zelfs de kraanvogel spotten.
Waarom hier? Hoe je het ook wendt of keert: het Zuid-Hollandse natuurgebied De Biesbosch steekt er met kop en schouder bovenuit. Wist je bijvoorbeeld dat dit het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa is? Dat biedt een unieke omgeving voor paddenstoelen. Een Biesbosch-toertje doen à la Columbus? Hijs je dan in een gehuurde kano, want kanoën langs en door deze gebieden is gewoon toegestaan. Bovendien nader je op deze manier wild tot op korte afstand, omdat de dieren je niet horen aankomen.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? De beukenridderzwam (eetbaar), elfenbankjes (niet eetbaar), de gewone zwavelkop (giftig), de glimmerinktzwam (eetbaar onder voorbehoud), het hazenpootje (eetbaar onder voorbehoud), de oesterzwam (eetbaar) en de vliegenzwam (giftig) en de zwerminktzwam .
Wandeltip: het Jantjespad is een korte, maar zeer afwisselende wandelroute van zo'n vijf kilometer door het hart van de Biesbosch. De route voert je langs kreken, wilgenvloedbossen en uitgestrekte rietvelden. Onderweg heb je kans om diverse dieren te spotten, zoals bevers, ijsvogels en zilverreigers. Omdat hier de invloed van eb en vloed kunt waarnemen, kun je rekenen op een bijzondere plantengroei en een rijke biodiversiteit.
Waarom hier? De Utrechtse Heuvelrug wordt gevormd door een stuwwal, die zich grofweg uitstrekt tussen Rhenen en Huizen. Het gebied staat bekend om zijn vele kastelen en uiterwaarden (buitendijkse rivierlanden), wat het een feest maakt om er te wandelen of fietsen. De heuvelachtige bossen zijn een paradijs voor paddenstoelenzoekers.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? Eekhoorntjesbrood (eetbaar), heksenboleet (giftig), grote stinkzwam (giftig), inktzwam (eetbaar in jonge staat, maar vermijd consumptie), de geelwitte russula (sommige soorten zijn eetbaar, maar identificatie is cruciaal) en de rodekoolzwam (eetbaar onder voorbehoud).
Wandeltip: een bijzondere vermelding op de Utrechtse Heuvelrug verdienen de Kaapse Bossen bij Doorn. Het gebied is gezegend met brede beukenlanen, kronkelende bospaadjes, stuifzand- en heidegebieden. De donkerblauwe wandelroute van negen kilometer rijgt de bijzonderste plekken van de Kaapse Bossen aaneen, waaronder een enorme zwerfkei, de Doornse Kei, en een zandafgraving, het Doornse Gat. Beklim in elk geval de 25 meter hoge uitkijktoren De Kaap. Als je boven staat heb je een fantastisch uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug.
Waarom hier? Voor Nederlandse begrippen zijn de hoogteverschillen – het hoogste punt ligt op 75 meter boven NAP – in nationaal park Sallandse Heuvelrug aanzienlijk. De heuvelruggen zijn in feite stuwwallen, in de ijstijd opgestuwde rivierafzettingen. Er komen onder andere reeën, dassen, marters, bunzingen en wezels voor. Met een beetje geluk kun je hier de zeldzame korhoen spotten, evenals reeën, hazen en diverse vogelsoorten. De glooiende heuvels en bossen zijn in de herfst rijk aan paddenstoelen.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? Cantharel (eetbaar), eekhoorntjesbrood (eetbaar), de paarse schijnridderzwam (eetbaar), de dennenmycena (niet eetbaar), de vliegenzwam (giftig) en de zwavelzwam (eetbaar).
Wandeltip: de Blauwe Venserbaankiesroute neemt je mee door het glooiende landschap van de Sallandse Heuvelrug. Je wandelt langs de vistrap, over heidevelden, door bossen en langs zandverstuivingen. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte heide en de omliggende heuvels.
Waarom hier? De Oostvaardersplassen is een van de grootste moerasgebieden van West-Europa en staat bekend om zijn rijke vogelleven. In de Oostvaardersplassen vind je ruige natuur en bijzonder wild, zoals vossen, ganzen, ijsvogels, herten en zelfs wilde Konikpaarden en Heckrunderen. Het gebied heeft vrij weinig begroeiing en is daardoor schaars aan voedsel, waardoor dieren moeten vechten voor hun bestaan. Dit moerasgebied is een broedplaats voor vele paddenstoelensoorten.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? De aardappelbovist (niet eetbaar), eekhoorntjesbrood (eetbaar), de elzenbundelzwam (niet eetbaar), de geelwitte russula (niet eetbaar), de geweizwam (niet eetbaar), de honingzwam (eetbaar), de koraalzwam (niet eetbaar), de moeraszwavelkop (giftig), de grote parasolzwam (eetbaar) en de tonderzwam (niet eetbaar).
Wandeltip: de Zeearendroute is een prachtige wandelroute die je meeneemt door het unieke landschap van de Oostvaardersplassen. Je wandelt langs uitgestrekte rietvelden, moerassen en waterplassen. Onderweg heb je kans om diverse dieren te spotten, zoals edelherten, konikpaarden en de majestueuze zeearend.
Waarom hier? Het Twiske is een uitgestrekt recreatie- en natuurgebied gelegen tussen Amsterdam, Zaandam en Purmerend. Het waterrijke landschap, doorsneden door talloze sloten en meren, biedt een thuis voor diverse watervogels en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Met zijn fiets- en wandelpaden, zwemlocaties en avontuurlijke speelplekken is Het Twiske een ideale bestemming voor zowel actieve recreanten als rustzoekers. De waterrijke gebieden en bossen zijn ideaal voor paddenstoelen.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? Het judasoor (eetbaar), de kortwortelfranjehoed (niet eetbaar), de zeldzame rafelige champignon (eetbaar), de weidechampignon (eetbaar), de veldparasolzwam (eetbaar), de vliegenzwam (giftig) en de gewone zwavelkop (giftig).
Wandeltip: de Twiskeroute is een afwisselende wandelroute van zo'n zestien kilometer die je meeneemt door het waterrijke landschap van Het Twiske. Je wandelt langs uitgestrekte plassen, rietkragen en door groene weides. Onderweg kom je diverse vogelkijkhutten tegen waar je met een beetje geluk watervogels zoals futen, meerkoeten en eenden kunt spotten.
Waarom hier? Zand, zand, en nog eens zand; het is geen toeval dat de Loonse en Drunense Duinen wel eens gekscherend ‘de Sahara’ worden genoemd. Het is dan ook het op één na grootste stuifzandgebied van West-Europa. Net als in de Afrikaanse megawoestijn, zijn de duinen constant in beweging als gevolg van dit stuifzand. Met name insecten en amfibieën gedijen er goed.
Welke paddenstoelen kun je er onder andere vinden? Het duivelsei (niet eetbaar), de honingzwam (eetbaar), de indigoboleet (eetbaar), de tonderzwam (niet eetbaar), de vliegenzwam (giftig) en de zandduinchampignon (eetbaar).
Wandeltip: de wandelroute Bosch en Duin neemt je mee in circa vier kiloneter door het unieke stuifzandlandschap van de Loonse en Drunense Duinen. Je wandelt over uitgestrekte zandvlaktes, door dichte bossen en langs schilderachtige vennetjes. Onderweg kun je genieten van de weidse uitzichten en de bijzondere flora en fauna van het gebied.
Er komen in Nederland meer dan 5.000 paddenstoelensoorten voor. We noemen een aantal van de meest voorkomende en genoemde paddenstoelen uit dit artikel.
Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
2023-10-05T10:35:37Z dg43tfdfdgfd