CULINAIRE REISERVARINGEN VOOR LEVENSGENIETERS IN OOSTENRIJK

Oostenrijk
Tirol

De boerenmarkten van Graz

Breng een bezoekje aan de boerenmarkten van Graz. Foto: Harry Schiffer/ Graz Tourismus

Graz is een stad van genieters en fijnproevers. Dat zie je niet alleen terug in de uitstekende delicatessenwinkels in het oude centrum en de culinaire hoogstandjes die in de vele toprestaurants op tafel verschijnen. Een echte aanrader zijn ook de dertien boerenmarkten op verschillende plekken in de stad. Hier koop je vers geplukt fruit en door de boer geoogste groenten, gerookt vlees, spek, knapperig donker brood, honing, zelfgemaakte sappen, jam, gebak en brandewijn. En natuurlijk mag je de vele lekkernijen uit Steiermark hier ook eerst proeven! Op dinsdag en vrijdag vinden er volledig biologische boerenmarkten plaats voor de Herz Jesu Kirche in de universiteitswijk en op het terrein van de landbouwvakschool.

Bierstad Murau

In de bierapotheek van bierstad Murau drink je bier uit apothekersglazen. Foto: Tom Lamm

In Bierstad Murau zijn ze trots op het bierfestival dat eens in de vijf jaar plaatsvindt en op de Brauerei der Sinne, die al sinds 2016 volledig CO2-neutraal brouwt. Hier beleef je bier met al je zintuigen: bierliefhebbers kunnen bij diverse stations het hele proces van het bierbrouwen ruiken, zien, horen en proeven. De brouwtraditie in Murau gaat lang terug, getuige een diepe waterput bij de stadsmuur en de oude vaten waarmee het bier werd verscheept, maar de brouwerij gaat ook met zijn tijd mee. De kroon op de verfrissende ervaring is dan ook het proeven van nieuwere varianten zoals pale ale en stout. Loop na een proeverij ook eens binnen in het oudste gebouw van Murau. Hier bevindt zich de eerste bierapotheek van Oostenrijk, waar bier wordt geserveerd uit echte apothekersglazen. Ook in het assortiment: bierzepen, bierzouten, biergeleien, shampoos, lotions en thee, allemaal gemaakt van brouwerijproducten.

Ontdek unieke alpiene gerechten

Proef en geniet van unieke alpiene gerechten in Oostenrijk. Foto: Martin Huber/ Tourismusverband Schladming Dachstein

In de berghutten van de regio Schladming-Dachstein is op culinair gebied iets heel bijzonders te ontdekken: Almkulinarik. In de veertien deelnemende hutten geniet je van gerechten van topklasse. Sterrenkok Richard Rauch – in Duitsland bekend van het kookprogramma Küchenschlacht – ontwikkelt samen met de huttenwaarden voor elke hut een eigen, uniek alpien gerecht, één voor de zomer en één voor de winter. Daarna worden deze gerechten het hele seizoen lang in de betreffende hutten geserveerd. Richard staat garant voor uitzonderlijke kwaliteit, getuige de vier koksmutsen van Gault Millau waarmee hij is onderscheiden, en vergeet ook de vegetariërs niet. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegan almgoelasj, een stoofpotje van alpenlinzen of panna cotta met biologische boerenmelk? Wandelen, fietsen en lekker eten kun je in Schladming-Dachstein dus letterlijk op hoog niveau combineren!

St. Johanner Knödelfest

Beleef het St. Johanner Knödelfest. Foto: Franz Gerdl

Spek-, brood-, kaas- en abrikozenknödel: elk jaar worden er op het St. Johanner Knödelfest meer dan 26.000 knödel in 22 verschillende varianten geserveerd. Het centrum van St. Johann in Tirol verandert op zaterdag 21 september 2024 in één groot openluchtrestaurant, met slechts één enkele tafel – maar wel van 595 meter lang! Naast de knödel zorgen zwierige muziekgroepen en bezoekers in dirndls en lederhosen voor een feestelijke sfeer. Kun je niet wachten tot het knödelfest? Maak dan nu al je eigen knödels met dit overheerlijke knödelrecept

Recepten uit Montafon

Geniet van Montafoner Sura Keesknöpfli. Foto: Andreas Haller/ Montafon Tourismus GmbH

Zin in een heerlijk voorafje én een nagerecht om je vingers bij af te likken? Het kookboek Zu Tisch im Muntafu verklapt je in welke plaatselijke restaurants je kunt genieten van unieke creaties van de beste lokale chef-koks en is daarmee de perfecte smaakmaker voor je bezoek aan Montafon. Maar het met de Gourmand World Cookbook Award 2023 bekroonde boek presenteert ook de smaakvolste recepten uit de regio, zodat je na je bezoek thuis kunt nagenieten van de unieke smaken die je tijdens je vakantie proefde. Wat dacht je bijvoorbeeld van Keesknöpfli mit Montafoner Sura Kees (een traditioneel gerecht met magere zuremelkkaas), reeschnitzel met boshoning en paardenbloem of bonte wortels Roots to Tip, voor de vegetariër? Laat je verleiden door de creatieve interpretaties en traditionele aroma's, en ontdek de mensen achter de culinaire schatten van Montafon.

Wildschönauer Krautinger

Het is een unieke Wildschönause delicatesse: Krautinger, een sterke drank van meirapen.

Krautinger is uniek voor Wildschönau; nergens anders in Oostenrijk wordt dit drankje gestookt. In de achttiende eeuw verleende keizerin Maria Theresia de boeren van Wildschönau het recht om sterke drank uit meirapen te distilleren. Nog altijd maken zestien boeren gebruik van dit oude distilleerrecht. En dat is een zaak van traditie en geduld: na het oogsten van de knollen wordt de pulp gemengd met gist en gedistilleerd boven een knisperend vuur van beukensnippers. Het resultaat is een exclusief drankje dat in de restaurants en berghutten van Wildschönau met trots wordt geserveerd.

Kijk voor meer culinaire inspiratie op Austria.info/zomer!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.  

2024-04-16T13:40:25Z dg43tfdfdgfd