BOLWERKEN, BOEREN EN BOEMANNEN: 7 MANIEREN OM DE ACHTERHOEK éCHT TE ONTDEKKEN

1. Proef de historische oogst van Hackfort

Schuif aan tafel in het oude koetshuis van Kasteel Hackfort. Foto's: Sabrina Gaudio

Schuif aan tafel in de Keuken van Hackfort, een brasserie in het oude koetshuis van Kasteel Hackfort, net buiten Vorden. De kok oogst de groente voor zijn gerechten zo veel mogelijk in de historische moestuin. Het tuinhek staat hier elke dag open, dus kom gerust een kijkje nemen waar de bieten uit je salade vandaan komen.

2. Slaap prinsheerlijk in een kasteelsuite

Voor welke suite in kasteel Hackfort ga jij? Foto's: Sabrina Gaudio

Behalve het landgoed Hackfort zijn sommige delen van het kasteel ook vanbinnen te bewonderen. Op zondag luister je naar live jazz terwijl je je vergaapt in de negentiende-eeuwse Van Westerholtzaal. Prinsheerlijk slapen kan hier ook, in vier stijlvol ingerichte appartementen en een suite.

3. Combineer charme van toen met comfort van nu

Ervaar historische weelde met hedendaags comfort. Foto's: Sabrina Gaudio

Herberg de Gouden Leeuw in Bronkhorst is een van de oudste stadsboerderijen van Nederland. Vroeger bestond deze uit drie afzonderlijke gebouwen: de burgemeesterswoning uit 1575, de stadsboerderij uit 1650 en de rosmolen uit 1750. Nu zijn de monumentale panden geheel gerenoveerd zodat je wakker wordt in alle comfort van nu.

4. Kijk kunst in een oud gemaal

Proef kunst én lekker eten, allemaal op één plek. Foto's: Sabrina Gaudio

Het Kunstgemaal in Bronkhorst brengt kunst, natuur en een streekgebonden keuken samen in een oude gemaalwoning. Je vindt er hedendaagse kunst in wisselende exposities of drinkt er een streekbiertje aan een picknicktafel midden op de dijk, met uitzicht op de IJsselvallei.

5. Bestorm een kasteel of acht

Als je van kastelen geen genoeg kunt krijgen, is de Achtkastelenroute iets voor jou.

De Achtkastelenroute neemt je mee langs de indrukwekkende kastelen in de omgeving van Vorden. De bewegwijzerde fietsroute start op het Marktplein in het dorp en komt langs de kastelen Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftkamp, Vorden en Suideras. De meeste kastelen langs deze route worden particulier bewoond en zijn niet opengesteld voor bezoekers. Alleen Kasteel Vorden, Hackfort en de tuinen van Huis de Wiersse worden beperkt opengesteld. Maar de kastelen vanaf een afstand zien is al meer dan de moeite waard.

6. Kijk uit over de landerijen

Camping Warnstee is de ideale uitvalsbasis om de Achterhoek te verkennen. Foto's: Sabrina Gaudio

De gastvrijheid van eigenaresse Simone Rozendaal van Camping Warnstee in Wichmond zorgt ervoor dat jouw Achterhoekse kampeeravontuur onvergetelijk wordt. Zet je tent op of overnacht in de nieuwe blokhutten, staand aan de bosrand met uitzicht over de landerijen. In het hoogseizoen komt bakker Evert van Warme Bakker Besselink uit Wichmond met een auto vol verse broodjes en andere lekkernijen.

7. Doe inspiratie op bij een bord boerenkost

Het normaalste café van de Achterhoek, dat is Eetcafé de Tol in Zelhem. Hier kom je voor een boerenschnitzel of een bal gehakt met zuurkool. Niet voor niks was De Tol jarenlang de stamkroeg van de band Normaal.

Kun jij niet wachten om de parels van de Achterhoek zelf te gaan ontdekken? Kijk voor meer informatie op totslotinbronckhorst.nl.

Lees ook de uitgebreide reportage over de Achterhoek in de nieuwste editie van In Eigen Land!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2023-01-25T10:04:23Z dg43tfdfdgfd