BIJZONDERE ACTIVITEITEN IN 2023: LANGEAFSTANDSWANDELINGEN MAKEN IS DE NIEUWSTE TREND

Langeafstandswandelingen maken een comeback. Foto: Chris König

Thru-hikers onderscheiden zich niet alleen qua mentaliteit, maar ook qua uitrusting: ze dossen zichzelf uit met kleurrijke kleding, technisch schoeisel, professionele wandelstokken en ultralichte rugzakken — om nog maar te zwijgen over de vele gadgets die zowel de inspanning en route nauwkeurig bijhouden.

Het thru-hiken woei de oceaan over vanuit de Verenigde Staten. Daar vind je de bekendste langeafstandswandeling of thru-hike ter wereld: de 4.265 kilometer lange Pacific Crest Trail. De trail verwierf grote bekendheid door Wild, de verfilming van het boek van Cheryl Strayed, en in minder mate Alleen, een prachtig boek van de Nederlandse avonturier Tim Voors.

Ook dichter bij huis kun je op zoek gaan naar trail magic. Wist je dat ons continent bij uitstek geschikt is voor een mooie thru-hike? In Noorwegen loop je de St. Olavsleden van de Oostzeekust in Zweden naar het Noorse Trondheim aan de Atlantische kust. Dankzij het allemannsretten oftewel allemansrecht mag je vrijwel overal je tentje opzetten. En wat te denken van een thru-hike over de Via Alpina, dwars door Zwitserland? Onderweg slaap je in traditionele berghutten en kijk je uit over machtige vierduizenders. Nog wat zuidelijker, in Portugal, vind je een van de mooiste kustwandelingen ter wereld: de 226,5 kilometer lange Fishermen’s Trail. Wandel van vissersdorpje naar vissersdorpje langs de ruige kustlijnen van de Algarve en Alentejo.

Tijdens het thru-hiken geniet je van de lokale keuken en slaap je in gezellige hostels voor wandelaars. Wat thru-hiking zo uniek maakt, is de verbroedering. Je ontmoet geheid mede-wandelaars die dezelfde trail lopen (of een deel ervan), waarmee je de mooie en de zware momenten deelt. Want hoe mooi de trail ook is, je zult jezelf tegenkomen en je grenzen verleggen. Al uitkijkend over die ruige zee, diepe fjord of hoge bergtoppen die je kampeer- of slaapplek omlijsten, weet je: dit is geluk.

Voor de beginnende thru-hiker

Beklim de Ben Nevis-berg in Schotland voor een extra uitdaging. Foto: Getty Images

Sommige thru-hikes zijn instapklaar! In Schotland loop je in 154 kilometer van Milngave naar Fort William over de West Highland Way. Trakteer jezelf op een welverdiende pint met chips en slaap in je tentje of typisch Schotse accommodatie. Nog steeds niet uitgeblust? Beklim dan de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland, voor een extra uitdaging. Liever iets warmer? Wat denk je van de Corfu Trail, een wandeling van 190 kilometer langs de westkust van het Griekse eiland. Op die manier kun je optimaal genieten van de traditionele dorpjes, heerlijke Griekse keuken en gastvrije bevolking.

Voor de geoefende thru-hiker 

Voor de geoefende Thru-hiking is de Slovenian Mountain Trail een aanrader. Foto Chris König

Heb jij al meerdere langeafstandswandelingen of zelfs een huttentocht achter je naam staan? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Een aanrader is de Slovenian Mountain Trail. Tijdens deze thru-hike van 617 kilometer beklim je maar liefst dertig toppen en kom je langs 55 berghutten. Absoluut hoogtepunt is de beklimming van de Triglav, het hoogste punt van Slovenië. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de gezellige berghut Pod Špičkom, net onder de Jalovecpiek in de Julische Alpen.

Wil jij de trail vinden die bij jou past? En wil je meer weten over de voorbereiding, planning en het materiaal dat je nodig hebt voor je volgende thru-hike? Kijk op thru-hiking.com en volg @_thru_hiking op Instagram. 

Meer weten over de reistrends van 2023? Bekijk de nieuwste activiteiten of lees er alles over in Columbus Travel editie 116!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

2023-01-30T13:37:08Z dg43tfdfdgfd