BETREED DE IJZIGE WERELD: ONZE 4 FAVORIETE GLETSJERAVONTUREN WERELDWIJD

1. Daal af in een gletsjergrot in IJsland

De IJslandse gletsjers. Foto: Getty Images

In de zomer slijt het smeltwater lange tunnels en grotten uit onder de IJslandse gletsjers Vatnajökull, Langjökull en Kötlujökull. Kleine temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de grillige zwarte en donkerblauwe ijswanden — ook bekend als drakenglas — constant van vorm veranderen.

2. Ga op gletsjersafari in Spitsbergen

Een gletsjersafari over de Isfjorden in Spitsbergen. Foto's: Getty Images

Tijdens een gletsjersafari over de Isfjorden, de op één na langste fjord van de Spitsbergen-archipel, spot je met wat geluk niet alleen walrussen, papegaaiduikers en blauwe vinvissen, maar ook kalvende gletsjers: daar waar een gletsjer in het ijskoude water eindigt, breken grote stukken met donderend geraas af.

3. Bezoek een gletsjer (nu het nog kan) in de Verenigde Staten

Glacier National Park, Verenigde Staten. Foto: Getty Images

Laten we er geen doekjes om winden: wereldwijd krimpen gletsjers. Nergens wordt dit duidelijker dan in Glacier National Park in de Amerikaanse staat Montana. Waar het park een eeuw geleden nog 150 gletsjers telde, zullen de laatste ijsrivieren er in de komende decennia — of zelfs jaren — verdwijnen. In het park kun je ook honderden schitterende meren bezoeken en je vergapen aan minstens 150 bergpieken van 2400 meter en hoger.

4. Ga (niet?) over één nacht ijs in Zwitserland

Aletschgletsjer in Zwitserland. Foto: Getty Images

Dat de twintig kilometer lange Aletschgletsjer in Zwitserland de grootste gletsjer van de Alpen is, ervaar je pas echt tijdens een tweedaagse trekking met een overnachting in een berghut.

Meer lezen over de leukste activiteiten in, op en aan het water? Bekijk onze themapagina 'Water' of bestel editie 119 in onze webshop.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2023-06-07T09:50:00Z dg43tfdfdgfd