8X DE LEUKSTE VLIEGTRIVIA - WELKE RECORDS KENDE JIJ AL?

De kleinste en grootste luchthaven

Het eerste record mogen we toekennen aan ... Nederland! Op Saba, een van de bijzondere gemeenten van Nederland, bevindt zich namelijk de kleinste luchthaven ter wereld: Juancho Yrausquin Airport. De landingsbaan is maar vierhonderd meter lang en de bijbehorende terminal is piepklein. Aan het eind van de landingsbaan wacht een steile klif richting de zee, wat het vliegveld berucht maakt onder piloten. Grote commerciële jets mogen hier dan ook niet landen; alleen propellorvliegtuigjes kunnen gebruik maken van de landingsbaan. Winair is de enige luchtvaartmaatschappij die op Juancho Yrausquin vliegt. En waar die naam vandaan komt? Yrausquin was een Arubaanse politicus, nauw betrokken bij de realisatie van het vliegveld.

Het contrast met het nieuwe, megalomane King Fahd International Airport in Saoedi-Arabië zou niet groter kunnen zijn. Met een oppervlakte van maar liefst 776 vierkante kilometer (!) is deze luchthaven niet maar een klein beetje groter dan de runner-upDenver International Airport komt 'maar' tot 135 vierkante kilometer. Ter vergelijking: Schiphol, toch ook al een stad op zich, komt tot 28 vierkante kilometer. Qua afmetingen is de luchthaven te vergelijken met Singapore. 

De 10 beste airports van 2023 zijn ...

De drukste en rustigste luchthaven

Hoe groot King Fahd ook moge zijn, het is bij verre na niet de drukste luchthaven ter wereld (sterker nog: de airport komt niet eens in de top 10 voor). Het Amerikaanse Atlanta Hartsfield-Jackson International Airport voert al jaren de ranglijst aan van drukste vliegveld; alleen in de coronastop moest het even pas op de plaats maken. Maar in 2023 vertrokken liefst 61 miljoen reizigers vanaf Atlanta en daarmee is het terug aan de top. Dubai (56 miljoen) en Tokio (52 miljoen) complementeren de top drie. Ter vergelijking: Schiphol ziet jaarlijks ruim 37 miljoen reizigers landen en vertrekken.

Op Tuvalu is Funafuti International Airport, met slechts vier vluchten per week, het rustigste vliegveld ter wereld. Er wonen dan ook slechts 10.000 mensen in het op-vier-na-kleinste land ter wereld, dat slechts 26 vierkante kilometer bedraagt. En omdat het zonde is om in zo'n klein land zoveel ruimte onbenut te laten, verandert het vliegveld elke avond in ... een speelterrein!

De gevaarlijkste landingsbanen

Lukla Airport (ook bekend als Tenzing-Hillary Airport, vernoemd naar de eerste twee mensen die de top van de Mount Everest bereikten) is gelegen in het Nepalese Himalayagebergte op 2.859 meter hoogte. Door de extreme weeromstandigheden wordt er alleen in de ochtend gevlogen, maar reken erop dat je vlucht last-minute wordt afgeblazen of dat de piloot toch weer terugvliegt naar Kathmandu. De landingsbaan is relatief kort (530 meter) en omgeven door een steile afgrond aan de ene zijde en rotspartijen aan de andere. In de loop der jaren hebben zich hier meerdere ongelukken voorgedaan. Piloten mogen ook niet zomaar op deze luchthaven vliegen moeten onder meer ten minste honderd short-takeoff-and-landing (STOL)-missies hebben voltooid, meer dan een jaar STOL-ervaring hebben in Nepal en tien vluchten naar Lukla hebben gemaakt met een gecertificeerde instructeur-piloot. 

Een andere, bijzonder gevaarlijke landingsbaan vinden we opnieuw binnen Nederlands grondgebied: Princess Juliana International Airport op Sint-Maarten is een toeristische trekpleister op zich, aangezien aankomende vliegtuigen vlák over Maho Beach scheren, voordat ze de landingsbaan op vliegen. Hoewel dit voor spectaculaire plaatjes zorgt, brengt het ook risico's met zich mee voor zowel de toeschouwers op het strand als voor de piloten die moeten landen op de relatief korte baan midden in een heuvelachtige omgeving. De krachtige jet blasts van de vliegtuigen hebben in het verleden geleid tot verwondingen bij toeristen. Er zijn echter tot op heden geen vliegtuigongelukken gebeurd door de ligging van de landingsbaan. 

De top 10 veiligste luchtvaartmaatschappijen van 2023 zijn ...

De langste vlucht zonder tussenstop

Singapore Airlines biedt de langste vlucht ter wereld aan: van New York (JFK) naar Singapore Changi (SIN), over een afstand van 15.332 kilometer en met een vluchtduur van gemiddeld 18 uur en 40 minuten. De Airbus A350-900 biedt plaats aan maximaal 440 passagiers. Met de vlucht van New York naar Singapore zit het model aan zijn absolute max: volgens Airbus zelf is het bereik 15.372 kilometer - een speling van slechts veertig kilometer ten opzichte van de recordvlucht van Singapore Airlines!

Het grootste vliegtuigmodel

Het grootste commerciële vliegtuig is de Airbus A380. Het model heeft een capaciteit tot 853 passagiers. Emirates en Singapore Airlines vliegen nog veelvuldig met dit model, maar dat betekent niet dat Airbus daarmee een groot succes in handen heeft, integendeel! Sinds 2021 is de Airbus A380 uit de verkoop gehaald. Het werd duidelijk dat Airbus de 25 miljard euro aan research and development-kosten in de loop der jaren er nooit uit zou halen. Vanwege zijn omvang wordt de A380 voornamelijk gebruikt op zeer drukke langeafstandsroutes waar de vraag naar zitplaatsen hoog is, maar de flexibiliteit van de A380 is beperkt; niet alle luchthavens kunnen het model accommoderen vanwege zijn omvang. Hoewel het vliegtuig veel passagiers kan vervoeren, zijn de operationele en brandstofkosten behoorlijk hoog wat vandaag de dag steeds minder wenselijk is.

De oudste luchtvaartmaatschappij

We begonnen met een record voor Nederland en we sluiten af met een record voor Nederland: onze Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) werd opgericht op 7 oktober 1919 en is daarmee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert. Alle voorgangers zijn gestopt of gefuseerd. Zo was Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft (kortweg DELAG) in 1909 de allereerste airline, maar het Duitse bedrijf stopte in 1937 toen de gascellen van een zeppelin explodeerde bij de zogenoemde Hindenburg-ramp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest KLM haar activiteiten in Europa weliswaar staken, maar bleef het nog actief in toenmalig Nederlands-Indië. Daardoor is KLM de oudste, immer actieve luchtvaartmaatschappij ter wereld.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

2024-02-15T11:55:28Z dg43tfdfdgfd